Polisman åtalad för rattfylleri och smitning – riskerar jobbet Admin juni 10, 2024

Polisman åtalad för rattfylleri och smitning – riskerar jobbet

Nyheter

En polisman som inte var i tjänst krockade med en annan bil men smet från olycksplatsen, enligt åtalet. Han var kraftigt berusad och hade sedan tidigare fått sitt körkort indraget. Nu har polismannen åtalats och riskerar sitt jobb om han fälls.

Trafikolyckan i Järfälla

Det var en eftermiddag i februari som polisen larmades till en trafikolycka i Järfälla, nordväst om Stockholm. En person stod stilla vid ett rödljus när han blev påkörd bakifrån av ett annat fordon. Föraren av den påkörande bilen stannade inte på platsen, utan gjorde en u-sväng och lämnade platsen i hög fart.

Den påkörde mannen larmade polisen och kunde också uppge registreringsnumret på smitarens bil. Ledningscentralen insåg då att det var en kollega som var inblandad.

Polisman misstänks för rattfylleri

Polisen körde till kollegans bostad och träffade på honom mellan bilen och bostaden. Polismannen förnekade att han hade kört sin bil och patrullen noterade att han luktade alkohol. Åklagare beslutade om kroppsbesiktning och det togs prover på polismannen, vilket visade att han hade 1,8 promille alkohol i blodet.

Polismannen nekar till brott. I förhör uppger han att han satt hemma och drack vin den aktuella dagen. Senare bestämde han sig för att köpa mer vin och tog då bussen till Systembolaget. Han hävdar att han inte har använt bilen på flera månader. Den enda andra personen som har tillgång till bilen är polismannens fru, men hon befann sig på annan ort den aktuella dagen.

Bevis på platsen

Patrullen kunde dock konstatera skador på polismannens bil. Dessutom var motorhuven varm och däcken blöta, vilket indikerar att bilen nyligen hade använts.

Polismannen åtalades för grovt rattfylleri, olovlig körning och smitning från trafikolycksplats.

Personalansvarsnämndens yttrande

Nu har polisens personalansvarsnämnd yttrat sig. De skriver att det mesta talar för att polismannen kommer att skiljas från sin anställning om han döms för grovt rattfylleri. Däremot är det mindre sannolikt att han förlorar jobbet om han endast skulle dömas för smitning från trafikolycksplats och/eller olovlig körning, grovt brott.

Den här händelsen lyfter fram de stränga konsekvenserna som tjänstemän inom rättsväsendet kan ställas inför när de bryter mot lagen, särskilt när det handlar om allvarliga brott som rattfylleri. Det återstår att se hur rättsprocessen utvecklas och vilka åtgärder som kommer att vidtas beroende på domslutet.