Tvingades äta rester av kadaver -rättegång inleds mot bärföretag Admin maj 16, 2024

Tvingades äta rester av kadaver -rättegång inleds mot bärföretag

Nyheter

Bärplockare som arbetade för ett bärföretag i Åsele vittnar om extrem misär under sommaren. På onsdagen inleds rättegången mot företagarna i Lycksele tingsrätt, där de står åtalade för människohandel och övergrepp i rättssak.

Ett alarmerande larm slogs i slutet av september förra året när ett 40-tal bärplockare flydde från bärföretaget. Vittnesmål från plockarna berättar om en skrämmande verklighet av bristfällig mat, tvingande förhållanden och desperat överlevnad.

”Ingen ska behöva ha det så”

Petra Götell, åklagare i fallet, förklarar att bärplockarna ibland tvingades sova i skogen och fick otillräcklig näring för att överleva.

– Ingen ska behöva ha det så, säger Götell till SVT.

I polisförhör har bärplockarna vittnat om att de fick så lite mat att de var tvungna att äta blåbär och till och med kadaverlämningar från jägare i skogen för att stilla hungern. Eva Norlin från Jämställdhetsmyndigheten beskriver hur bärplockarna fick nöja sig med minimala mängder ris och kyckling för att klara sig genom långa arbetsdagar.

Kadaver som matkälla

Bärplockarna erkänner att de kokade kadaverinälvor och organ från olika djur som de hittade i skogen för att stilla sin hunger, något de aldrig gjort tidigare men ansåg sig tvingade till för att överleva.

– För att överleva, säger en av dem i förhör.

De vittnar också om att de ibland tvingades sova i bilen i skogen för att spara på bensinpengar, då de fick en begränsad summa som inte räckte till.