Temu anmäls för manipulation av kunder Admin maj 16, 2024

Temu anmäls för manipulation av kunder

Nyheter

Shoppingjätten Temu har fått strålkastarljuset riktat mot sig när flera konsumentorganisationer, inklusive Sveriges konsumenter, anmäler företaget för brott mot EU-lagen DSA. Generalsekreterare för Sveriges konsumenter, Johanna Hållén, varnar för att kunder manipuleras och att det kan bli både farligt och dyrt i längden.

Temu, en kinesiskägd e-handelsplattform som på kort tid har blivit en gigant inom branschen, står nu i rampljuset för sin snabba tillväxt och sitt till synes oändliga utbud av billiga varor. Företagets vinst nästan fördubblades under 2023 och landade på motsvarande 86 miljarder svenska kronor.

Men bakom framgångssagan döljer sig en oroande trend, enligt konsumentorganisationer. Sveriges konsumenter och 16 andra europeiska organisationer anser att Temu har brutit mot DSA-lagen.

– Vi tänker inte acceptera att den här typen av företag kombinerar låga priser med totalt ointresse för grundläggande produktsäkerhet och konsumentskydd, säger Johanna Hållén, generalsekreterare för Sveriges konsumenter till SVT.

De tre punkterna som ligger till grund för anmälan handlar om spårbarhet, vilseledande produktrekommendationer och Temus inriktning på den populära plattformen Tiktok.

Enligt Hållén är bristen på kontaktuppgifter till säljare ett stort hinder för konsumenterna när det gäller reklamation och produktsäkerhet. Dessutom anklagar organisationerna Temu för att använda vilseledande metoder för att manipulera kunder genom produktrekommendationer.

– Det är väldigt svårt att förstå varför en viss produkt, framför en annan, rekommenderas en kund, säger Hållén.

Den tredje punkten i anmälan handlar om Temus närvaro på Tiktok, där företaget är mycket aktivt. Kritiken riktas mot att Temu hävdat att barn inte använder deras plattform, trots att det inte krävs någon ålderskontroll för att skapa ett konto på Tiktok.

– Att vi riktar in oss på dem nu handlar helt enkelt om att de skjutit upp nu senaste året. Vi släpper definitivt inte de andra plattformarna heller, säger Johanna Hållén.

För Temu återstår nu att bemöta anklagelserna och se hur myndigheter och konsumenter reagerar på de påstådda överträdelserna mot DSA-lagen.