Så lurar bedragarna sina offer – falska SMS och karriärsbedragare Admin maj 16, 2024

Så lurar bedragarna sina offer – falska SMS och karriärsbedragare

Nyheter

Du får ett SMS som ser ut att komma från din mobiloperatör, ett möbelföretag eller något annat känt varumärke. Det framgår att du har gjort en beställning som kommer att levereras till dig inom kort. I SMS-et finns ett telefonnummer du kan ringa – som i själva verket går till bedragarna.

Genom att ringa numret i SMS:et har bedragarna dig i sina klor. Eftersom det är du som ringer upp glömmer du bort allt som nyheterna har rapporterat om, alla artiklar om att du ska vara försiktig med att använda bank-ID om någon ringer upp dig. Du tror att du pratar med ett välkänt företag eller din bank, det är trots allt du som har ringt.

Svårt att värja sig

Av de som råkar ut för denna typ av bedrägerier finns en gemensam nämnare, nämligen att de flesta vet om att man inte ska använda sina e-legitimationer på begäran av någon annan. Ändå blir offret övertygat att göra det och kan på så sätt av med hundratusentals kronor.

-Det är en genomgående trend som vi ser, säger Magnus Björkman, jurist på Sejfer. ”Offret vaggas in i en falsk trygghet eftersom man tror att det är säkert då man tror att man själv tagit initiativet till att ringa upp, och SMS-et ser ut att komma från ett företag eller en bank som man har en relation till.”

Det som i själva verket händer är att bedragarna för över pengarna till målvakter som sedan plockar ut dem eller skickar dem vidare. Allt inom loppet av några minuter.

Bedrägerier som karriär

”-Bedragarna är oerhört förslagna, de ger ett professionellt intryck och säger rätt ord för att få sina offer ur balans. Nästan alla jag kommer i kontakt med har innan de blev utsatta trott att de aldrig skulle råka ut får något liknande”, fortsätter han.

Att få hjälp i ett tidigt skede kan vara skillnaden mellan att få tillbaka allt eller delar av allt, eller att inte få tillbaka något. Men oavsett hur många skyddsåtgärder man har så finns det bara en sak som hjälper, nämligen kunskap.

”Ju fler som vet hur bedragarna arbetar, och ju mer man vet om hur alla deras metoder fungerar och går ut på, desto mer kritisk kan man ställa sig när man hamnar i ett liknande scenario. Information är nyckeln och att hela tiden hålla sig utbildad är det bästa sättet att skydda sig mot dessa bedrägerier”.

SVT:s Uppdrag Granskning gjorde nyligen en dokumentär där man följde en bedragar-liga i Marbella, Spanien. Se hela reportaget här >