Bärplockare fick äta kadaver – två åtalas för människohandel och övergrepp i rättssak Admin maj 16, 2024

Bärplockare fick äta kadaver – två åtalas för människohandel och övergrepp i rättssak

Nyheter

Ett larm har gått ut efter att ett stort antal bärplockare flydde från ett bärföretag i Åsele. De vittnar om brist på mat, extrema arbetsförhållanden och tvivelaktiga behandlingar. Nu ställs två företagare inför rätta för människohandel och övergrepp i rättssak.

Misär och brist på mat

Under slutet av september förra året flydde ett 40-tal bärplockare från ett bärföretag i Åsele efter att ha lidit under miserabla förhållanden. Vittnesmål från de drabbade plockarna avslöjar en chockerande verklighet av bristfällig mat, extremt långa arbetsdagar och en avsaknad av mänsklig värdighet.

Petra Götell, åklagare i fallet, betonar att situationen är oacceptabel.

– Alla har alltid vetat att de far illa, men ingen har gjort något, säger Götell till SVT.

Åtal för människohandel och övergrepp i rättssak

Efter en omfattande polisinsats greps en man och en kvinna som driver bärföretaget. De står nu inför rätta för en rad allvarliga brott, inklusive människohandel och övergrepp i rättssak. Åklagaren hävdar att företagarna inte bara undanhöll lön åt plockarna utan också fråntog dem sina pass, vilket skapade en situation av tvångsarbete och nödläge.

Nio plockare vågar berätta

Av de 150 bärplockare som kom till Sverige stannade bara nio kvar och berättade för polisen om sina traumatiska upplevelser. Men enligt Götell var det många fler som led under de omänskliga förhållandena.

Yrkar på näringsförbud och förverkande av intäkter

Åklagaren yrkar på att de åtalade ska förbjudas från näringsverksamhet i sju år och att 4,4 miljoner kronor som tjänats på verksamheten ska förverkas. Trots detta nekar både mannen och kvinnan till brott.

Rättegångens start

Rättegången mot de åtalade inleds den 15 maj och beräknas pågå fram till midsommar.