Sidachef häktad misstänkt för grovt mutbrott och bedrägeri Admin maj 15, 2024

Sidachef häktad misstänkt för grovt mutbrott och bedrägeri

Nyheter

Under tisdagen greps en högt uppsatt chef på Sida, Sveriges internationella biståndsorgan, misstänkt för grovt mutbrott och grovt bedrägeri. Enligt statsåklagare Thomas Forsberg kan det röra sig om tiotals miljoner kronor som försvunnit från biståndspengar.

Brotten misstänks ha begåtts över nästan tre års tid, från februari 2021 till slutet av 2023. Enligt Forsberg har den påstådda brottsligheten skett både i ett afrikanskt land och i Stockholm. Det afrikanska landet ska ha mottagit närmare en miljard kronor i bistånd från Sverige under 2023.

Förundersökningen inleddes efter att Sida inledde en internutredning och polisanmälde händelserna.

Den misstänkta sidachefen greps under tisdagsmorgonen på ett hotell i Stockholm. Åklagaren uppger att Sida hade kallat honom till Sverige under förevändning att han skulle ”få ta del av arbetsrättsligt beslut”.

– Han kunde gripas ganska odramatiskt, säger åklagare Thomas Forsberg till SVT.

På fredagseftermiddagen beslutade Stockholms tingsrätt att häkta mannen. Han är även misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.

Försvarsadvokaten Therese Tidesten säger att hennes klient förnekar samtliga anklagelser.

Enligt åklagaren rör misstankarna om mutbrott så kallade ”kickbacks”, vilket vanligtvis är mutor som betalas som en provision för att vinna ett anbudsförfarande. Forsberg förklarar att i och med att bistånden handlar om stora summor och kickbacksen är procentuella av avtalets värde kan det handla om betydande belopp.

Riksenheten mot korruption har lett utredningen av fallet.