Onecoin-bedragarens Dubaifastighet Admin maj 15, 2024

Onecoin-bedragarens Dubaifastighet

Nyheter

Historien om Sebastian Greenwood, den svenska entreprenören som dömdes till 20 års fängelse i USA för sitt deltagande i ett av historiens största pyramidspel, tar en ny vändning. SVT:s Uppdrag granskning kan avslöja att trots att Greenwood har en skadeståndsskuld på tre miljarder, äger och hyr han fortfarande ut en fastighet i Dubai värd 60 miljoner kronor.

Greenwood grundade 2014 bolaget OneCoin Limited i Dubai tillsammans med Ruja Ignatova, även känd som ”kryptodrottningen”. Löftet om att deras kryptovaluta skulle bli världens största visade sig vara en bluff, och tre miljoner människor förlorade sina investeringar. Greenwood dömdes 2023 för bedrägeri i USA och ålades att betala tre miljarder i skadestånd.

Uppdrag granskning har genom ett läckt fastighetsregister i Dubai kunnat avslöja att Greenwood fortfarande äger en lyxvilla i det exklusiva området Emirates Hills. Trots sin skadeståndsskuld tjänar han stora summor på uthyrning av fastigheten.

Efter OneCoins kollaps har ett annat Sverigekopplat bolag, Crowd1, startat ett nytt pyramidspel i Dubai. Grundarna, Jonas Werner och Kenny Nordlund, arbetade tidigare på samma bolag som Greenwood i Stockholm. Werner och Nordlund köpte lyxvillor i Dubai för cirka 80 miljoner kronor, enligt Uppdrag gransknings fastighetsläcka.

En svensk polisutredning mot flera svenskar på ett Crowd1-kopplat bolag i Stockholm väntas bli klar inom några veckor. Brottsrubriceringen lyder ”grov näringspenningtvätt”.

Werner hävdar att han inte längre har någon beslutsfattande position i Crowd1 och att verksamheten är laglig och framgångsrik. Nordlund, som förlorade pengar på OneCoin, påstår att Crowd1 är något helt annat och hävdar att han inte längre innehar sin topposition som nätverkspresident.

Detta uppträdande av svenska affärsledare i Dubai reser allvarliga frågor om affärsmoral och ansvar gentemot investerare och samhället i stort. Frågor som kräver noggrann granskning och konsekvenser för de inblandade.