Svart rök steg mot himlen ur skorstenen från Sixtinska kapellet i Vatikanen i går, ett tecken som världen över omedelbart tolkades som att det ännu inte finns någon ny påve vald. Vakanta sätet på Petrus tron fortsätter därmed vara obefäst, och de troende får vänta ännu en tid på att få veta vem som blir den katolska kyrkans nästa ledare.
Processen för att välja en ny påve, känd som konklaven, äger rum bakom stängda dörrar med kardinaler från hela världen som samlas för att diskutera och rösta. När ingen kandidat lyckas samla den nödvändiga tvåtredjedelsmajoriteten, signalerar denna svarta rök till folket att konklaven ännu inte nått enighet.
Förändringens vindar skapar förväntningar bland de spekulanter som hoppas på att en ny påve möjligen kan innebära betydande skiften i den kyrkliga doktrinen. Många katoliker runt om i världen följer händelseutvecklingen med intresse, ivriga att se om konklaven kommer att kurva sig mot en mer progressiv figur eller hålla fast vid traditionerna.
Kännare av Vatikanens inre funktioner menar dock att tiden utan en påve är en viktig period för kyrkans framtida riktning, där djupgående samtal och diskussioner om kyrkans roll i en snabbt föränderlig värld sker. De historiska murarna kring kapellet döljer processerna, men vid varje rökplym stiger spekulationer och förhoppningar om framtiden.
Vatikanen och Roms gator myllrar fortfarande av pilgrimer och turister som stirrar förväntansfullt mot den berömda skorstenen och väntar ivrigt på den vita röken, en ceremoniell signal som sedan urminnes tider har förkunnat valet av en ny påve. Processen fortsätter, och med den, förväntan och hoppet för den katolska världens framtida ledarskap.