I en tid då internationella handelsrelationer står inför prövningar har en ny kontrovers seglat upp mellan USA och EU. Efter att USA nyligen infört tullar på en rad europeiska varor, däribland stål och aluminium, har svaret från de svenska ledamöterna inom EU inte låtit vänta på sig. Enligt svenska diplomatiska källor är det en enad front från de svenska topparna – svaret måste bli resolut och tydligt.
En strävan efter en snarlikande åtgärd från EU:s sida ses som ett sätt att skydda europeisk industri och ekonomi. ”Vi kan inte bara stå och se på när våra företag drabbas av orättvisa handelsbarriärer,” säger en svensk EU-parlamentariker som vill förbli anonym. ”Det handlar inte bara om ekonomin, utan om att hålla fast vid principen om rättvis handel.”
Bourbon och burgare, amerikanska ikoner, har blivit symboler i den här konflikten, men bland de svenska EU-företrädarna märks en tydlig övertygelse om att Europa kan klara sig utan dessa produkter om motstånd krävs. ”Vi har en så pass diversifierad ekonomi och kultur att vi inte är beroende av specifika amerikanska varor,” förklarar en svensk diplomat.
Det här är inte första gången som USA och EU hamnar i en handelsdispyt. Historiskt har liknande situationer uppstått vid flera tillfällen, men aldrig tidigare har de ekonomiska följderna varit så allomfattande som de kan bli nu. De svenska företrädarna betonar vikten av att EU agerar samlat och visar styrka. ”Det här handlar också om EU:s trovärdighet på den globala scenen. Att vi står upp för våra intressen visar att vi inte accepterar ensidiga beslut som skadar vår ekonomi,” tillägger en annan svensk toppdiplomat.
När den Europeiska kommissionen nu överväger olika motåtgärder är budskapet från de svenska EU-topparna entydigt: Europa behöver en strategi som både skyddar lokala intressen och samtidigt skickar en signal om att ensidiga, straffande åtgärder inte är vägen framåt i en globaliserad värld. Den pågående debatten i Bryssel fördjupar sig i de potentiella konsekvenserna av ett upptrappat handelskrig, men likaså i de möjligheter som kan uppstå genom nyfunna allianser och handelspartner utanför den amerikanska sfären.
Medan politiska ledare, analytiker och ekonomer noggrant väger fördelar och risker, är det uppenbart att EU, med stöd från sina medlemsländer inklusive Sverige, är fast besluten att skydda sina ekonomiska intressen och politiska ställning i detta komplexa geopolitiska klimat.