Förtroendet för Swish vacklar efter flera incidenter Admin maj 25, 2025

Förtroendet för Swish vacklar efter flera incidenter

Blog

Digitala tjänster som Bank-id och Swish har blivit en oumbärlig del av vardagen för miljontals svenskar, med dess enkla och snabba sätt att hantera allt från bankärenden till att betala för en kaffe på stan. Men den senaste tiden har förtroendet för dessa tjänster skakats, inte minst för Swish som rapporterats ha drabbats av över 180 incidenter under det gångna året. Dessa avbrott har påverkat användarnas tillgång till tjänsten, vilket i sin tur har väckt debatt om sårbarheten i det nuvarande betalsystemet och bristen på alternativ.

En sammanställning från SVT belyser den utmaning som både användare och leverantörer av digitala betaltjänster står inför. “Vi är så beroende av dessa tjänster, och samtidigt ser vi att det finns en risk när de inte fungerar som de ska,” säger Elin Ritola, enhetschef för betalningsanalys på Riksbanken. Hon betonar vikten av att den svenska betalningsmarknaden utvecklas och anpassar sig för att öka konkurrensen och därmed tryggheten för konsumenterna.

Swish har, sedan sin lansering, blivit en av de populäraste betaltjänsterna i Sverige, men med den ökade populariteten kommer också ett större fokus på dess svagheter. Vid sidan av störningarna har det även lyfts kritik kring bristen på redundanta system som skulle kunna garantera betalningsflödet vid tekniska problem.

Riksbanken har börjat intressera sig mer aktivt för dessa frågor, och Ritola påpekar att en av lösningarna skulle kunna vara att fler aktörer tar sig in på den svenska marknaden. “Vi behöver fler alternativ, inte bara för att minska riskerna för användarna men också för att driva innovation framåt,” konstaterar hon.

Det finns redan diskussioner om olika initiativ för att bredda marknaden, inklusive utveckling av nya betallösningar och förstärkta säkerhetsåtgärder. Trots att Swish gjort vissa framsteg med att förbättra sin service och minska antalet incidenter, återstår mycket att göra för att återställa fullt förtroende hos användarna.

Det har också blivit tydligt att det inte bara är en fråga för de enskilda företagen, utan för hela samhället. I takt med att vi rör oss mot en alltmer digitaliserad ekonomi, behöver det säkerställas att de system vi bygger vår vardag kring är lika stabila och robusta som de är bekväma och snabba.

För nuvarande Swish-användare är det en väntan och se-attityd som gäller medan marknaden fortsätter att utvecklas. Samtidigt håller Riksbanken och andra myndigheter noggrann koll på utvecklingen och fortsätter att föra en dialog om hur framtidens betalningssystem i Sverige ska utformas. Om den ökade uppmärksamheten och kritiken verkligen kommer att driva fram en transformation på marknaden återstår att se, men behovet av en förändring är tydligare än någonsin.