Ränteavdraget kvarstår som orörd politisk hetpotatis Admin maj 20, 2025

Ränteavdraget kvarstår som orörd politisk hetpotatis

Blog

Ränteavdraget i Sverige har länge varit en het potatis i den ekonomiska debatten. Trots återkommande varningar från både nationella och internationella aktörer om dess negativa effekter på skuldsättningen och bostadspriserna, har politiska åtgärder lyst med sin frånvaro. Både ledande ekonomer och Riksbankens chefer har i flera år påtalat behovet av att omvärdera och eventuellt begränsa ränteavdraget för att motverka den ökande skuldsättningen hos svenska hushåll och den skenande prisutvecklingen på bostäder.

EU-kommissionen har också ställt sig i den växande kören av kritiker som pekar på de potentiella riskerna med att bibehålla ränteavdraget i dess nuvarande form. De menar att det existerande systemet kan skapa ekonomisk instabilitet och förstärka redan existerande bubblor på bostadsmarknaden. Trots dessa varningar har de svenska politikerna inte visat någon större vilja att införa några förändringar.

Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, menar att denna ovilja till handling är tätt knuten till rädslan för politiska konsekvenser. ”Jag tror man är rädd för en politisk debatt,” säger Lind. Han framhåller att en revidering av ränteavdraget skulle kunna leda till betydande kritik, både från väljare som riskerar ökade boendekostnader och från politiska motståndare som kan utnyttja frågan för att vinna sympatier.

Många ekonomer påpekar också att ett minskat eller avskaffat ränteavdrag skulle kunna leda till en initial nedgång i bostadspriserna, något som kan slå hårt mot hushåll som nyligen investerat i bostäder till höga priser. Detta har gjort frågan så pass laddad att den oftast lämnas orörd av den politiska klassen, särskilt i närheten av valrörelser där väljarstöd är av yttersta vikt.

Förespråkare för en reform av ränteavdraget menar att det finns ekonomiskt hållbara vägar att gå för att gradvis fasa ut systemet, på ett sätt som minimerar negativa konsekvenser för hushållen. De pekar på andra länder i Europa som genomfört liknande förändringar och argumenterar för att Sverige bör följa dessas exempel för att säkerställa en mer stabil och långsiktig ekonomisk utveckling.

Trots den rådande evidensbasen och de återkommande varningarna förblir ränteavdraget en låst fråga i svensk politik, med få tecken på kommande reformer. Under tiden fortsätter skuldsättningen hos svenska hushåll att öka, och bostadsmarknaden står inför potentiella risker som kräver politisk framsynthet och mod för att hantera.