När USA-börserna öppnade på måndagen, svensk tid, kom beskedet som många investerare hade hoppats på: USA och Kina har kommit överens om att minska handelstullarna mot varandra under en 90-dagarsperiod. Detta besked om en tillfällig vapenvila i handelskonflikten mellan de två ekonomiska stormakterna hade en omedelbar positiv effekt på marknaderna.
Den breda marknadsindexet S&P 500 steg med ungefär 3 procent i den inledande handeln, vilket speglar en allmän optimism bland investerare över framtidsutsikterna för amerikanska företag. Dow Jones, som inkluderar 30 av de största företagen i USA, steg med 2,6 procent, en indikator på att marknaden som helhet tog väl emot nyheterna om handelstullar. Även det tekniktunga Nasdaq-indexet, som omfattar många av de största teknikföretagen i världen, visade en stark uppgång på ungefär 4 procent. Tekniksektorn, som har varit särskilt känslig för handelskonflikterna, reagerade positivt på nyheterna, något som reflekterades i den betydande ökningen av Nasdaq.
Denna tillfälliga lindring i handelskonflikten ger företagen på båda sidor av Stilla havet en viss lättnad och möjlighet att planera för framtiden med något mindre osäkerhet. Många ekonomer och analytiker pekar dock på att även om detta besked är positivt på kort sikt, så återstår flera stora utmaningar i relationerna mellan de två stormakterna. Förhoppningen bland många investerare är att denna temporära överenskommelse ska kunna leda till mer långsiktiga lösningar i framtiden.
Stämningen på marknaderna präglas av en optimism som på kort tid lyft humöret och förtroendet hos investerare världen över. Det återstår dock att se hur överenskommelsen kommer att påverka de långsiktiga handelsrelationerna mellan USA och Kina, och hur företagens vinster och globala tillväxt kommer att påverkas under den kommande tiden.