Statssekreterare Diana Janse har hamnat i blåsväder efter att det framkommit att hon köpte aktier i försvarskoncernen Saab dagarna innan Sverige tecknade ett omfattande miljardavtal om nya Jas-flygplan. Avtalet, som presenterades av regeringen, innebär en betydande investering i det svenska försvaret och förväntas generera stora intäkter för Saab.
Den plötsliga ökningen av aktieköpen har lett till spekulationer kring huruvida Janse kan ha haft insiderinformation som påverkade hennes investeringsbeslut. Enligt anonyma källor inom finansbranschen väckte aktieköpet genast frågor på marknaden, särskilt med tanke på timingen i förhållande till det efterföljande avtalet.
Oppositionen har snabbt krävt en utredning av Janse för att tydliggöra huruvida något regelbrott har begåtts. ”Detta handlar om förtroendet för våra politiska institutioner,” sade en talesperson från oppositionens sida. ”Vi kan inte ha situationer där det finns en skugga av tvivel kring offentliga företrädares agerande.”
Statssekreterare Janse har uttalat sig och betonat att hennes aktieköp var fullständigt lagliga och en del av hennes privata investeringsportfölj, som hanteras av en extern rådgivare. ”Jag har alltid följt gällande etiska riktlinjer och lagstiftning och välkomnar en granskning om så behövs för att bekräfta detta,” sade hon i ett officiellt uttalande.
Trots detta fortsätter pressen att öka på både Janse och regeringen. Analytiker menar att även om hon inte brutit mot några lagar så kan situationen påverka allmänhetens förtroende för regeringen, särskilt i en tid när frågor om öppenhet och integritet är högaktuella.
Det kommande riksdagsmötet förväntas präglas av interpellationer från flera partier som söker klarhet i händelsernas förlopp. Samtidigt har den finansiella tillsynsmyndigheten meddelat att de följer utvecklingen noggrant och överväger att initiera en preliminär undersökning för att säkerställa att alla transaktioner har genomförts i enlighet med marknadens regler och bestämmelser.
I ljuset av detta är situationen med statssekreterare Janse en påminnelse om de utmaningar och risker som följer med offentliga tjänster och hur dessa kan påverka marknaden. Frågan om eventuellt intressekonflikter och behovet av en skärpt lagstiftning kan därför komma att bli centrala ämnen i den politiska debatten framöver.