Hans Ölvebro, som under nio år ledde spaningarna i den välkända Palmeutredningen, har nu för första gången delat med sig av sina egna tankar och teorier. Som en central figur i en av Sveriges mest omfattande brottsutredningar, har Ölvebro varit tystlåten om sina personliga uppfattningar, men nu öppnar han upp om den fråga som fångat nationens intresse i decennier: Vem mördade statsminister Olof Palme?
Under de år som gått sedan den ödesdigra kvällen i februari 1986, har Palmeutredningen blivit en av de mest ihärdigt debatterade mordfallen i modern historia. Trots otaliga teorier och intensivt polisarbete har mördarens identitet förblivit ett mysterium. Hans Ölvebro tog över som spaningsledare 1988 och var i denna position fram till 1997, en period fylld av upp- och nedgångar i utredningsarbetet.
I en exklusiv intervju talar Ölvebro nu ut om sina egna misstankar. ”Vi hade många spår,” säger han, ”men det finns en riktning som jag alltid återvänt till.” Utan att gå in på detaljer kring pågående utredningar, uttrycker Ölvebro sin tro att gärningsmannen hade anknytningar till en viss miljö som varit i fokus under tidigare utredningar, men som aldrig ledde till ett formellt åtal.
Ölvebro reflekterar över de svårigheter utredningsteamet stötte på. Tvärtemot vad många tror, var det inte bristen på ledtrådar som var det största hindret, utan överflödet av dem – med tips och teorier flödande in från hela världen. ”Det var som att hitta en nål i en höstack, där höstacken själv ständigt växer,” säger han.
Trots de utmaningar som funnits är Ölvebro noga med att påpeka att arbetet alltid var fokuserat och alla i teamet var djupt engagerade i att lösa fallet. Den nivå av professionalism och beslutsamhet som präglade Palmeutredningen är något han är stolt över. ”Vi gav allt, och vi fortsätter att hoppas på att rättvisa en dag ska skipas.”
Ölvebro har varit pensionerad i många år nu, men hans band till utredningen är fortfarande starkt. Han följer nya upptäckter och avslöjanden och uttrycker ett fortsatt hopp om att teknik och nya metoder kan komma att belysa mördarens identitet – även om det tar decennier till.
Avslutningsvis säger Ölvebro: ”Det är viktigt för Sverige att detta klaras upp. Det handlar inte bara om rättvisa för familjen Palme, utan också om en nationell sorg som måste få ett avslut. Jag hoppas att de som tar vid efter oss lyckas där vi inte fann de sista pusselbitarna.” Med dessa ord lämnar Ölvebro en öppen dörr till framtiden, en påminnelse om ett olöst fall som fortsätter att fascinera och förbrylla.