Falska körkort: En dörröppnare för grov internationell kriminalitet Admin juni 10, 2024

Falska körkort: En dörröppnare för grov internationell kriminalitet

Nyheter

På hemsidor och sociala medier marknadsförs falska körkort från olika EU-länder, och försäljarna lovar att dessa körkort kan användas för att söka jobb. För att övertyga arbetsgivare och myndigheter ingår intyg och dokument som ska göra körkortet trovärdigt. Men intygen är en bluff, och försäljningen kopplas till grov internationell kriminalitet.

En marknad för falska körkort

För mellan 10 000 och 20 000 kronor kan man beställa ett falskt körkort som levereras direkt hem, tillsammans med dokument som ska bevisa dess äkthet. Genom olika Whatsapp-nummer och Instagramkonton kommer vi i kontakt med flera försäljare. Vi får välja vilka behörigheter vi vill ha och från vilket land körkortet ska komma.

– Du behöver inte gå på körskola, det är därför vi finns, säger en försäljare.

– Jag har flera kunder i Europa som använder körkorten för att jobba på budfirmor, berättar en annan försäljare.

Dokumenten avslöjar bluffen

Samma dokument som vi erbjuds av försäljarna dyker upp i fall efter fall av personer i Sverige som ertappats med falska polska körkort. Det handlar om intyg från en uppkörare i Szczecin, en läkare i Sieldce och folkbokföringsintyg från staden Krakow. När SVT Nyheter Skåne kontaktar personerna som skrivit under handlingarna, visar det sig att deras namn blivit kapade och att de inte har med saken att göra.

Grov brottslighet bakom försäljningen

Enligt Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex är förfalskningar ett växande problem, och antalet anmälningar om falska körkort i hela Europa är fortsatt höga. Spåren leder dessutom till internationella ligor som, förutom falska körkort, är involverade i tillverkning av falska pass och trafficking.

– De här personerna är ju multikriminella och begår också andra brott. Man ser till exempel att de handlar med både vapen och narkotika, säger Lotta Mauritzson vid polisens nationella operativa avdelning, NOA.

De senaste åren har flera tillslag gjorts runt om i Europa, där hundratals personer gripits för inblandning i de kriminella nätverken.

En varning till arbetssökande

För arbetssökande som överväger att använda ett falskt körkort, är riskerna höga. Att bli ertappad med ett falskt körkort kan leda till allvarliga rättsliga konsekvenser, inklusive böter och fängelse. Dessutom kan det innebära att man svartlistas från framtida jobbmöjligheter.

Myndigheternas kamp mot förfalskningar

Myndigheter i hela Europa arbetar för att bekämpa denna typ av bedrägeri. Samarbete mellan länder är avgörande för att spåra och stoppa de kriminella nätverken bakom försäljningen av falska dokument. Frontex och nationella polismyndigheter intensifierar sina insatser för att identifiera och gripa de ansvariga.

Så skyddar du dig

För att undvika att bli offer för denna typ av bedrägeri bör du alltid kontrollera äktheten av dokument som presenteras för dig. Var skeptisk till erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna och kontakta relevanta myndigheter om du är osäker på ett körkorts äkthet. Genom att vara uppmärksam och försiktig kan du skydda dig själv och bidra till att stoppa spridningen av falska körkort.

Framtiden för falska körkort

Med fortsatt teknologisk utveckling kommer också nya metoder för att tillverka falska dokument. Det är därför avgörande att myndigheter och allmänheten fortsätter att vara vaksamma och att tekniker för att upptäcka och motverka förfalskningar ständigt förbättras. Genom att hålla sig informerad och medveten kan vi tillsammans arbeta för att minska och förhindra dessa typer av brottslighet.