”Eva” lurades på 350 000 kronor Admin juni 10, 2024

”Eva” lurades på 350 000 kronor

Nyheter

Högutbildade Eva har ett prestigejobb och lever ett normalt liv – men blev ändå lurad på 350 000 kronor.

– Det känns för jävligt men får skylla mig själv, säger hon till SVT Nyheter.

Kraftig ökning

Investeringsbedrägerier har varit ett problem i flera år. men förra året fördubblades antalet anmälda brott och även i år ser polisen hur de ökar.

– Det rör sig om oseriösa företag som annonserar på sociala medier. de använder en känd persons namn och personen sägs ha tjänat en massa pengar på bitcoin, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie på Nationellt it-brottscentrum.

Kändisen har inget med bedrägeriet att göra men annonserna drar till sig en massa människor som är villiga att investera pengar för att öka på pensionen.

Bedrägerierna utförs av både svensktalande och engelsktalande personer. de har en otrolig svada och övertalningsförmåga och du får logga in via en proffsig hemsida där man ser hur värdet ökar varje dag.

– Det är otroligt proffsigt gjort. men när du betalat in pengarna så är chansen väldigt liten att du får tillbaka dem. vi försöker spåra dem men kastas mellan olika servrar i olika länder och har ingen möjlighet att gripa dem, säger Jan Olsson.

I år, under perioden januari till och med april, har det anmälts 1166 investeringsbedrägerier. i år och förra året märker både polisen och finansinspektionen att det är just bitcoin som bedragarna siktar in sig på.

– Det har varit en stor värdeökning i Bitcoin som bidrar till det. bara förra året ökade vår varningslista med 3300 företag inom det området, säger Mikael Sandahl på Finansinspektionen till SVT Nyheter.

Tips på hur man skyddar sig mot investeringsbedrägerier

Att bli offer för investeringsbedrägerier kan vara förödande, både ekonomiskt och emotionellt. Här är några tips på hur du kan skydda dig mot bedragarna:

 1. Gör din egen research: Innan du investerar pengar, gör noggrann research om företaget och personen som rekommenderar investeringen. Kontrollera om företaget är registrerat och har godkända licenser hos Finansinspektionen eller motsvarande myndigheter.
 2. Var skeptisk mot överdrivna löften: Om en investering lovar orimligt höga avkastningar med låg risk, bör du vara mycket skeptisk. Bedragare använder ofta denna taktik för att locka till sig offer.
 3. Dubbelkolla källan: Om en känd person eller kändis sägs stödja en investering, kontrollera alltid källan. Gå direkt till personens officiella sociala mediekanaler eller hemsida för att verifiera informationen.
 4. Använd säkra betalningsmetoder: Undvik att överföra pengar till okända bankkonton eller via osäkra betalningsmetoder. Använd istället betrodda och verifierade betalningsplattformar.
 5. Var försiktig med personlig information: Ge aldrig ut personlig eller finansiell information till någon som kontaktar dig oväntat. Seriösa företag kommer inte att be om känslig information via telefon eller e-post.
 6. Kontakta myndigheter: Om du är osäker på om en investering är legitim, kontakta Finansinspektionen eller polisen för rådgivning. De kan hjälpa dig att avgöra om erbjudandet är en bluff.
 7. Använd tekniska skydd: Håll dina enheter och programvara uppdaterade för att skydda mot skadlig kod och phishing-försök. Använd starka, unika lösenord och tvåfaktorsautentisering för extra säkerhet. Det kan vara bra att ha ett bedrägeriskydd som hjälper dig om du råkar ut för ett brott, läs mer här >
 8. Var uppmärksam på varningssignaler: Om du känner dig pressad att investera snabbt, eller om någon försöker övertala dig att inte rådfråga en tredje part, är det en stark varningssignal. Legitima investeringsrådgivare ger dig tid att tänka över dina beslut.
 9. Utbilda dig själv: Håll dig informerad om de senaste bedrägeriteknikerna och hur de fungerar. Ju mer du vet, desto bättre rustad är du att känna igen och undvika bedrägerier. Prenumerera på Sejfer Nyheter >
 10. Rapportera misstänkta aktiviteter: Om du misstänker att du har blivit kontaktad av en bedragare, rapportera det omedelbart till polisen och Finansinspektionen. Din rapport kan hjälpa till att förhindra att andra faller offer för samma bedrägeri.
 11. Ha tillgång till juridisk hjälp: En tjänst där du betalar en liten avgift månadsvis och kan vara säker på att få den hjälp du behöver när det händer något är ovärdeligt i dylika situationer. Sejfer Juristen täcker allt och lite till, läs mer här >

Genom att följa dessa tips kan du minska risken för att bli offer för investeringsbedrägerier och skydda dina ekonomiska tillgångar. Det är viktigt att alltid vara på sin vakt och att aldrig lita blint på investeringsmöjligheter som verkar för bra för att vara sanna.