Miljardbedrägeri med EU-pengar – polisen jagar kriminellt nätverk Admin maj 30, 2024

Miljardbedrägeri med EU-pengar – polisen jagar kriminellt nätverk

Nyheter

Polisen är mitt uppe i en omfattande operation för att sätta stopp för ett kriminellt nätverk som misstänks ha lurat till sig flera miljarder kronor i EU-stödmedel avsedda för återhämtning efter pandemin. Bedrägeriet sträcker sig över flera länder och involverar avancerade metoder, inklusive användning av AI för att skapa falska dokument.

Operationens fokus har legat i Italien, där landet är den största mottagaren av fondmedel med över 2 200 miljarder kronor. Utöver Italien har tillslag gjorts i Österrike, Rumänien och Slovakien. Totalt har 22 personer gripits, misstänkta för att ha deltagit i bedrägerierna som pågick mellan 2021 och 2023.

Lyxliv på bedrägeripengar

Under räden i Italien kunde polisen beslagta en mängd lyxiga tillgångar. Bland de beslagtagna föremålen fanns lyxlägenheter och villor, stora summor i kryptovaluta, exklusiva klockor från Rolex, smycken från Cartier, samt lyxbilar inklusive Lamborghini Urus, Porsche Panamera och Audi Q8.

”Vi har hittat betydande belopp i både kontanter och kryptovaluta,” uppgav en talesperson för den italienska polisen. ”Lyxen dessa individer omgav sig med är häpnadsväckande och visar på den enorma skalan av deras bedrägerier.”

Internationell samordning och teknologi

Mer än 150 poliser deltog i operationen, som samordnades över flera länder. På flera platser använde polisen specialtränade ”kontant-hundar” för att söka efter gömda pengar. Insatsen är en av de största samordnade polisaktionerna mot ekonomisk brottslighet i EUhistoria.

Nätverket misstänks ha använt avancerad teknik, inklusive artificiell intelligens, för att tillverka trovärdiga falska dokument som möjliggjorde uttag av stödmedel från EUpandemifond. Den sofistikerade tekniken gjorde det möjligt för bedragarna att manipulera ansökningsprocesserna och undvika upptäckt under en längre period.

Ett stort slag mot kriminella nätverk

”Detta är ett betydande slag mot organiserad brottslighet i Europa,” sade en representant för Europol, som har varit involverad i utredningen. ”Samarbetet mellan länderna har varit avgörande för att lyckas med denna operation och vi kommer att fortsätta arbeta tillsammans för att säkerställa att rättvisa skipas.”

Utredningen pågår fortfarande och polisen arbetar med att kartlägga alla inblandade och återvinna så mycket av de stulna medlen som möjligt. Det internationella samarbetet och användningen av avancerad teknik har visat sig vara viktiga verktyg i kampen mot ekonomisk brottslighet på denna nivå.

Denna operation markerar ett viktigt steg framåt i att skydda ekonomiska resurser och säkerställa att stödpengar når de som verkligen behöver dem, istället för att hamna i händerna på kriminella nätverk.