Inget mutbrott kring Atlas Copcos förvärv av Leybold Admin maj 30, 2024

Inget mutbrott kring Atlas Copcos förvärv av Leybold

Nyheter

Stockholms tingsrätt har frikänt Gustaf Slettengren, Sverigechef för investmentbanken Lazard, från anklagelser om mutbrott i samband med Atlas Copcos förvärv av den tyska företaget Leybold. Åklagaren hade hävdat att Lazard köpt läckta uppgifter för 1,3 miljoner kronor för att underlätta affären, men domstolen delade inte denna uppfattning.

Beslutet att frikänna Slettengren togs emot med stor besvikelse av den numera pensionerade åklagaren Leif Görts, som ledde utredningen. Görts uttryckte sin frustration över domen i en intervju med Dagens industri.

”Domaren har uppenbarligen gått på en tvåfotsdribbling och är uppe på läktaren och köper korv,” sade Görts och ifrågasatte domarens bedömning i skarpa ordalag.

Trots den starka kritiken från Görts, är det osannolikt att domen kommer att överklagas. Arne Fors, som nu tagit över fallet som åklagare, menar att chanserna att få en annan utgång i hovrätten är små.

”Jag kan inte förvänta mig någon ändring i hovrätten,” sade Fors, vilket indikerar att de rättsliga procedurerna troligtvis avslutas här.

Denna dom belyser svårigheterna i att bevisa mutbrott i komplexa affärsförvärv, särskilt när det gäller att visa att information har läckts och köpts på ett olagligt sätt. Med frikännandet av Slettengren drar ett omstritt och uppmärksammat fall inom affärsjuridiken till sitt slut, åtminstone för tillfället.