Regeringen har lagt fram ett förslag som syftar till att förbjuda all försäljning av lustgas för berusningssyfte, med målet att detta förbud ska träda i kraft den 1 juli. Lustgas, eller dikväveoxid som den kemiskt kallas, har under de senaste åren blivit populär som ett berusningsmedel, särskilt bland unga, trots dess ursprungliga användningsområden inom sjukvård och livsmedelsindustrin.
Det ökade missbruket av lustgas har väckt oro både inom sjukvården och hos lagstiftare, vilket nu motiverat regeringen att agera. Fler och fler rapporter har kommit in om de hälsorisker som uppstår vid konsumtion av stora mängder av gasen, såsom neurologiska skador, medvetslöshet och i extrema fall även dödsfall. Särskilt problematiskt har det varit att lustgasen hittills kunnat köpas relativt enkelt i butiker och på nätet, något som regeringen nu vill sätta stopp för.
Hälso- och sjukvårdsminister har understrukit vikten av att skydda unga från de negativa konsekvenserna av denna form av droganvändning. Förslaget att förbjuda försäljning av lustgas för berusningssyfte är ett steg i rätt riktning, menar ministern, som också betonar vikten av ökad information och utbildning kring gasens risker.
Reaktioner på förslaget har inte låtit vänta på sig. Vissa aktörer inom industrin har uttryckt oro för hur ett generellt förbud kan påverka legitim användning av lustgas inom andra områden. Å andra sidan välkomnas förslaget av många inom vården som under en längre tid sett med oro på utvecklingen.
Regeringens ambitioner är att kombinera detta lagstiftningsinitiativ med informationskampanjer riktade mot ungdomar och deras föräldrar, för att ytterligare minska efterfrågan på lustgas som rekreationsdrog. Samverkan med skolor och ungdomsorganisationer ses som central för att nå ut med budskapet om de potentiella farorna.
Det slutgiltiga beslutet om lagförslagets genomförande ligger nu hos riksdagen som inom kort väntas rösta i frågan. Om förslaget går igenom innebär det att Sverige går i linje med flera andra europeiska länder som redan infört liknande förbud. Det återstår att se hur effektivt detta förbud kommer att vara i att minska bruket av lustgas och om det kommer leda till att andra medel eller laglösningar behöver övervägas.