Ambulanspersonal larmar om vårdbolags farliga prioriteringar Admin februari 17, 2025

Ambulanspersonal larmar om vårdbolags farliga prioriteringar

Blog

I en anonym intervju med en anställd på ett välkänt vårdbolag i Sverige framkommer allvarlig kritik mot företagets arbetsmetoder och prioriteringar. Den anställde, som arbetar som ambulanssjuksköterska, beskriver hur resurser ofta sätts på spel när vinsten sätts före patienternas bästa.

”Det gör mig illamående att tänka på hur ofta vi tvingas ducka för våra grundläggande uppgifter”, säger källan, och beskriver en arbetssituation där ekonomi många gånger går före akut vård. ”Vi får beställningar som inte känns medicinskt motiverade, vilket gör att vi ibland inte har tillräckligt med fordon eller personal tillgängliga när något kritiskt, som ett hjärtstopp, inträffar.”

Istället för att utryckningar baseras enbart på medicinsk bedömning, påstår den anställde att beslut ofta styrs av budgetrestriktioner och kravet på att uppnå specifika ekonomiska mål. Detta har lett till situationer där hjärtstoppsfall – några av de mest kritiska uppdragen för en ambulans – har fått vänta medan resurser använts till mindre akuta fall som kan generera högre ersättning från försäkringsbolag eller kommunen.

”Det är hjärtskärande att veta att några av dessa situationer kunnat få en bättre utgång om våra prioriteringar var annorlunda”, fortsätter den anställde. ”En del kollegor har till och med valt att lämna företaget för att de inte längre kan stå ut med stressen och det moraliska dilemmat.”

Företagets ledning har vid flera tillfällen försäkrat att deras prioritet alltid är patienternas välbefinnande. Men vittnesmål, som detta från anställda i frontlinjen, ställer den bilden i tvivel. De interna stridigheterna har också lett till en märkbart hög personalomsättning och svårigheter att rekrytera, vilket ytterligare ökar pressen på de återstående medarbetarna.

”Vi har blivit ålagda striktare scheman och knappa resurser, vilket gör att vi ibland måste gå direkt från ett intensivt uppdrag till nästa, utan någon tid för återhämtning. Till syvende och sist är det patienterna som drabbas när vi inte kan ge den omsorg och det fokus som behövs i kritiska situationer”, säger den anställde.

Detta tycks inte bara vara en individuell åsikt. Flera andra nuvarande och tidigare anställda som valt att uttala sig, bekräftar bilden av en arbetsplats där stress, på grund av resursbrist och ekonomisk press, är konstant. De har också hört av kollegor om incidenter där utryckningar vid just hjärtstopp blivit försenade eller felprioriterade.

Framöver står företaget inför utmaningen att återvinna såväl sina anställdas som allmänhetens förtroende. Det är på tiden för våra mest sårbara medmänniskor att deras liv och välmående sätts framför kalkyler och budgetar. ”Vi behöver en förändring nu, för patienternas skull,” avslutar källan med en ton av frustration och uppgivenhet.