En kvinna som vi kan kalla ”Amanda” bestämde sig för att undersöka sitt biologiska ursprung och begärde ut uppgifter från sjukhuset där hon hade blivit till genom assisterad befruktning på 1990-talet. Efter mycket väntan fick hon slutligen namnet Mathias Wadsten, som skulle ha varit den spermadonator hennes mamma fått hjälp av. Men när Amanda grävde djupare och genomförde ett DNA-test, visade det sig att sjukhusets uppgifter inte stämde. Testet avslöjade att Mathias Wadsten inte kunde vara hennes biologiska far. Istället fann Amanda sig indragen i vad som har blivit känt som en härva av spermiestölder i Halland.
Amanda, som redan kämpade med att hantera den känslomässiga tyngden av att söka sitt biologiska ursprung, ställdes inför en ny, chockerande verklighet. Sjukhuset hade gjort ett fruktansvärt misstag, och det visade sig att hennes tillkomst var ett resultat av ännu ett fall där en spermiestöld hade skett under 1990-talet. Fall som dessa har tidigare avslöjats i regionen och lett till en storm av etiska och juridiska diskussioner.
Bland de många frågor som Amandas situation väcker, handlar de mest brännande om integritet, etik inom medicinsk praktik och de emotionella konsekvenserna för de inblandade. För Amanda är det något hon fortfarande bearbetar. ”Jag försöker nästan förtränga det, för det gör faktiskt väldigt ont,” säger hon. Hennes ord bär på en tyngd av både sorg och desillusion, och påminner om att bakom varje sådant fall finns verkliga människor och komplicerade känslor.
Medan Amanda fortsätter sin resa för att bättre förstå sitt ursprung, lutar hon sig mot nära och kära för stöd. Hon ställer också frågor till sjukhuset som gav ut den felaktiga informationen och överväger vilka rättsliga åtgärder som kan bli aktuella, både för hennes egen skull och för att förhindra att något liknande händer i framtiden. Det är en pågående kamp för upprättelse och sanning, mitt i en virvelvind av personliga och etiska dilemman.