Allvarlig misshandel på Salbergaanstalten väcker oro Admin januari 5, 2025

Allvarlig misshandel på Salbergaanstalten väcker oro

Blog

En anställd på Salbergaanstalten i Sala blev på tisdagsmorgonen allvarligt misshandlad av en intagen, vilket resulterade i att han fick allvarliga skador. Händelsen inträffade i anslutning till en rutinmässig kontroll i anstaltens säkerhetsavdelning, där den intagne plötsligt gick till angrepp.

Fackförbundet Seko, som organiserar många av kriminalvårdare i Sverige, uttrycker djup oro över den alltmer våldsamma miljön inom landets fängelser. Ordföranden för Seko Kriminalvård, Martin Holmgren, betonar vikten av att arbetsgivarna vidtar omedelbara åtgärder för att öka personalens säkerhet. ”Det här är oacceptabelt,” säger han. ”Våra medlemmar ska kunna gå till sitt arbete utan att riskera sina liv. Det krävs fler resurser och bättre utbildning i riskhantering.”

Kriminalvården har bekräftat incidenten och meddelar att den utsatta medarbetaren har fått omfattande sjukvård men är fortfarande i kritiskt tillstånd. Anstalten har inlett en intern utredning samtidigt som polisen utreder händelsen som grov misshandel. ”Vi är djupt berörda av det som hänt och gör allt i vår makt för att stödja vår kollega och hans familj i denna svåra tid”, säger anstaltschef Anna Andersson.

Salbergaanstalten, som är en av Sveriges största och mest säkerhetsklassade anstalter, har tidigare varit platsen för allvarliga händelser, men en incident av denna allvarlighetsgrad är ovanlig. Anstalten hyser flera intagna dömda för grova brott, och personalens säkerhet har länge varit en prioritet.

Experter inom kriminalvården menar att den ökande våldsspiralen på anstalterna till stor del orsakas av överbefolkning och brist på resurser, vilket skapar en pressad miljö för både anställda och intagna. ”Vi måste investera mer i förebyggande åtgärder, såväl som i att öka personaltätheten”, betonar Holmgren.

Kriminalvårdsstyrelsen uppger att man redan tidigare har börjat implementera nya säkerhetsrutiner och att en översyn av de nuvarande åtgärderna pågår. Regeringens justitieminister har också uttryckt sin oro och sagt att man kommer att följa utvecklingen noggrant. ”Våld mot kriminalvårdspersonal är helt oacceptabelt, och jag förväntar mig att ansvariga myndigheter kommer att göra allt för att förhindra liknande händelser i framtiden”, sa ministern i ett uttalande.

Personalen på Salberga har efter händelsen erbjudits krisstöd och samtalshjälp, och en extra säkerhetsgenomgång har planerats för de närmaste dagarna. ”Vi måste säkerställa att vi alla kan känna oss trygga på vår arbetsplats”, påpekar Andersson.

Samtidigt så har den misstänkte gärningsmannen förflyttats till en annan anläggning i avvaktan på den rättsliga processen. Händelsen har återigen satt spotlight på de utmaningar som svenska anstalter står inför och behovet av att hitta långsiktiga lösningar för att skydda både intagna och anställda.