I takt med att Donald Trumps nya styre tar form växer farhågorna om en rejäl ”backlash” för demokratin. Under hans ledning har den politiska retoriken märkts av en skarp förskjutning, med hårda angrepp på etablerade institutioner och medier. Kritiker menar att hans metod att karakterisera kritik som ”fake news” underminerar journalistikens och medias roll som den fjärde statsmakten. Misstron har även sträckts till domstolsväsendet, där Trump öppet ifrågasätter legitimiteten hos domare och domstolsbeslut som går emot hans politik.
Mångas farhågor bygger på tidigare erfarenheter från Trumps första mandatperiod, där flera förslag och beslut väckte internationell uppmärksamhet för deras ifrågasättande av demokratiska principer. Insynen i beslutsfattande processer riskerar att minska i takt med att Trumps team nu förstärker de exekutiva befogenheterna genom presidentdekret och andra verkställande åtgärder. Många nationella och internationella organisationer menar att detta minskar chanserna för en bred och inkluderande dialog, vilken är grundläggande för en fungerande demokrati.
Dessutom skapar den nya administrationens hållning i frågor som rör mänskliga rättigheter, klimatförändringar och internationella relationer en särskild oro. I ett globalt samhälle där kollektivt samarbete blir alltmer kritiskt, fruktar motståndare att Trumps ”America First”-politik kan leda till en isolering av USA, där nödvändiga samarbeten kan tyna bort. Denna inåtvända politiska kurs riskerar, enligt många forskare, att skapa spänningar såväl nationellt som internationellt, något som i förlängningen kan leda till instabilitet och en utmaning för demokratins fundamentala grundvalar.
Det är dock viktigt att påpeka att det finns de som stödjer den nya riktningen. Anhängare menar att Trump är en behövlig motvikt till det politiska etablissemanget och står upp för frågor som länge har ignorerats av traditionella politiker. Många väljare känner att deras röst nu blir hörd och att han representerar en möjlighet till verklig förändring i ett politiskt system som de uppfattar som dysfunktionellt och elitistiskt.
Det återstår att se hur dessa dynamiker kommer att spela ut under de kommande åren, men klart är att Donald Trumps återkomst till makten redan har satt fart på diskussioner om demokratins framtid i USA och världen. Oro och hopp blandas i en tid av politisk omvälvning, där nästa kapitel i denna polariserande ledarskapssaga fortfarande är oskrivet.