I natt klockan 03 inleddes en vapenvila mellan Israel och Hizbollah. Nu håller världen andan för att se detta kan vara det första steget mot en långvarig lösning i en av Mellanösterns mest envisa konflikter. Vapenvilan kommer efter veckor av intensiva diplomatiska förhandlingar och en eskalering av fientligheter som resulterat i betydande förluster för båda sidor.
Internationella observatörer har samlats för att övervaka efterlevnaden av avtalet som förhandlats fram med medling från FN och flera stora världsmakter. Förutom att stoppa det pågående våldet inkluderar avtalet också planer på att öppna humanitära korridorer för att underlätta leverans av nödvändiga förnödenheter till de hårt drabbade civila områdena i regionen.
Förhoppningar om att denna vapenvila kan leda till en mer varaktig fred har väckts hos många, men få vågar ännu fira. Historien har visat att vapenvilor i detta område ofta är kortlivade. Ändå ger det nuvarande vapenvileavtalet ett andrum för att arbeta mot mer omfattande samtal och potentiellt en mer hållbar lösning.
Reaktionerna från befolkningen i både Israel och Libanon är blandade. Många är lättade över att åtminstone tillfälligt få ett slut på de dagliga raketattackerna och bombningarna, medan andra uttrycker skepsis och oro över att gamla sår inte kommer att läkas så enkelt. Litade Hizbollah-kommentatorer har bett sina anhängare att vara vaksamma, samtidigt som de uttryckt en blandning av optimism och förbehåll inför framtiden.
I Israels politiska landskap är situationen likartad. Premiärministern uttalade sig tidigare idag och uttryckte hopp om en varaktig fred, men betonade också vikten av att försvara landets säkerhet. Oppositionsledare har å sin sida krävt garantier för att vapenvilan verkligen kommer att följas, medan andra ministrar har drivit på för att stärka landets militära kapacitet som en förberedelse utifall att våldet skulle blossa upp igen.
Internationell reaktion har varit övervägande positiv. Flera världsledare har välkomnat vapenvilan som ett steg i rätt riktning och har erbjudit sina tjänster för att hjälpa till i framtida fredssamtal. FN:s generalsekreterare höll en presskonferens tidigt på morgonen där han berömde de diplomatiska insatserna och underströk behovet av fortsatt arbete mot en mer varaktig lösning.
Nu återstår det att se om denna vapenvila kan motstå de påfrestningar som säkerligen kommer att uppstå. Många frågar sig vad som kommer att krävas för att omvandla denna sköra stillestånd till en verklig, hållbar fredsprocess. Trots osäkerheten är det tydligt att världens ögon är riktade mot denna region, hoppfulla om en framtid fri från konflikt.