Under det första halvåret 2023 har Finansinspektionens (FI) varningslista vuxit med ytterligare 2 000 varningar, främst gällande investeringsbedrägerier och falska låneerbjudanden. Enligt FI har bedragare anpassat sina metoder till dagens ekonomiska läge och använder bland annat ny AI-teknik för att lura konsumenter på pengar.
Investeringsbedrägerier och falska lån
Finansinspektionen rapporterar att bedragare i allt högre grad erbjuder falska lån med förmånliga villkor, särskilt riktade mot utsatta hushåll som pressas av den rådande inflationen och lågkonjunkturen. Genom att lova snabba och enkla lån lockas konsumenter in i bedrägerier där de till slut förlorar sina pengar.
– Det finns väldigt många som försöker lura folk på pengar. Som konsument och placerare behöver du vara mycket skeptisk mot alla förslag där det går lite för snabbt och enkelt, säger Mikael Sandahl, finansinspektör på FI och expert på investeringsbedrägerier.
Användning av kryptovalutor
En annan oroande trend är att bedragare allt oftare använder kryptovalutor för att genomföra bedrägerier. Konsumenter uppmanas att växla pengar till kryptotillgångar via kryptoväxlare, vilket sedan skickas till bedragarnas kryptoplånböcker.
– Du ska vara kritisk om någon söker upp dig med ett investeringserbjudande. Om du dessutom ombeds att undvika din vanliga bank för att göra överföringen ska du lägga på luren. Seriösa företag arbetar inte på det sättet, säger Mikael Sandahl.
Manipulerade videor och AI-teknik
En ny metod som bedragarna använder sig av är manipulation med hjälp av AI-teknik. Finansinspektionen varnar för att bedragarna skapar falska videor där kända personer eller företag talar om investeringsmöjligheter som inte existerar. Dessa videor kan vara svåra att urskilja från verkligheten, vilket gör dem särskilt farliga.
– De här är videos som kan vara svåra att urskilja från verkliga och sanna. Därför ska du alltid vara på din vakt och kom ihåg att några snabba och lönsamma investeringar utan risk inte finns, säger Mikael Sandahl.
Ökad vaksamhet uppmanas
Finansinspektionen betonar att konsumenter och investerare bör vara extra försiktiga med erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna och att de alltid bör ifrågasätta aktörer som försöker pressa fram snabba beslut eller omdirigera betalningar bort från vanliga banker.